tipo de documento semantico edublog
A l'institut Premià de Mar, tenim un pati ben cuidat pels alumnes del CFGM Jardineria i Floristeria i Aula Jardí n'és el jardí virtual, obert a la col·laboració amb els alumnes de Clàssiques de 4t de l'ESO.
El projecte interdisciplinar sorgeix quan ens plantegem conèixer i donar valor a la biodiversitat del jardí del nostre institut i utilitzar-lo com a recurs didàctic i d’avaluació per competències en un projecte comú competencial entre alumnes molt diversos, els de 4t de l’ESO de Cultura Clàssica i de Llatí i els alumnes del CFGM de Jardineria i Floristeria. Aleshores els proposem el repte: si és possible fer una ruta miticobotànica i alhora literària pel pati del nostre institut? Si hi podem trobar referents clàssics? Si podem establir vincles entre matèries i nivells (ESO/CFGM) tan allunyats?…
El treball interdisciplinari entre alumnes tan diversos ha aportat un contrast que ha contribuït a fomentar en l’alumnat diverses mirades al jardí que ens envolta i un gran enriquiment personal i, a la vegada, ens ha permès al professorat treballar de manera cooperativa i ampliar el nostre camp de coneixement. Els alumnes de Jardineria i Floristeria ensenyen botànica als alumnes de Cultura Clàssica i aquests els expliquen les històries mitològiques i literàries que s’hi amaguen, mentre els alumnes de Llatí fan més transparent per raons etimològiques la taxonomia botànica de les plantes i n’especifiquen els seus epítets a partir del coneixement de la llengua llatina i les beceroles de la grega. A més de poder treballar i avaluar part del currículum d’una manera cooperativa i competencial (competència en el coneixement i la interacció amb el món físic; competència lingüística i audiovisual; aprendre a aprendre; artística i cultural; competència digital; competència social i ciutadana; autonomia, iniciativa personal i emprenedoria…), el resultat ha esdevingut tot un servei a la comunitat educativa ja que no només posem en comú una ruta míticobotànica amb Google Maps pel jardí de l’institut Premià de Mar, utilitzant el mapa com a punt de trobada entre la botànica i la cultura clàssica, diferents itineraris i la implantació d'un hortus conclusus sinó el treball de geolocalització dels arbres i arbustos del pati i sobretot el treball digital que l’alumnat construeix a la web Aula Jardí i als diferents blogs de la blogosfera de El Fil de les Clàssiques (Metamorfosejats, Aracne fila i fila, El fil del mite grec,...). Tot plegat ha fet que els professors del centre i d'altres centres (per exemple, INS Celestí Bellera de Granollers) s’hagin interessat per les possibilitats didàctiques d'aquest projecte interdisciplinari CF i ESO.
Autores:
Editores: Margalida Capellà Soler , Grupo de Edición de Edublogs · Espiral, Educación y Tecnología
Categorías:
Etiquetas:
Contenido bajo una licencia de Creative Commons Attribution 3.0 License.
0 comentarios
¿Quieres comentar? Regístrate o inicia sesión